Studiestart – en guide til en succesfuld start af dit studie

At starte på et nyt studie er en spændende, men også udfordrende tid. De første uger kan være overvældende med nye mennesker, faglige krav og en helt ny hverdag. Derfor er det vigtigt at være godt forberedt, så du kan få den bedst mulige studiestart.

I denne guide får du en detaljeret huskeliste til studiestart samt fem gode råd til at få en fantastisk start på dit nye studie. Vi vil også besvare de mest almindelige spørgsmål om studiestart, studiejob og økonomi.

Indholdsfortegnelse

  1. Huskeliste til Studiestart
    1. Søg SU
    2. Find en Studiebolig
    3. Læg et Budget
    4. Søg Boligsikring
    5. Køb Bøger og Studieudstyr
    6. Bestil Studiekort
    7. Meld dig ind i en A-kasse
  2. 5 Gode Råd til Studiestart
    1. Orienter dig om dit studie
    2. Lær at studere effektivt
    3. Planlæg din nye hverdag
    4. Søg bolig i god tid
    5. Vær åben og social
  3. Ofte Stillede Spørgsmål
    1. Hvornår er der studiestart?
    2. Hvad er introuge, og skal jeg deltage?
    3. Skal jeg have et studiejob?
    4. Skal jeg tage et studielån?
    5. Hvad gør jeg, hvis jeg er nervøs for studiestart?

Huskeliste til Studiestart

Søg om SU

Du kan søge SU en måned før din studiestart. SU-styrelsen anbefaler, at du venter et par dage efter, at du har accepteret din studieplads, før du sender din ansøgning.

Find studiebolig

Er du flyttet til en ny by? Så skal du have styr på din bolig. Skriv dig op til kollegieværelser og studieboliger i god tid. Hvis du ikke kan finde en fast bolig med det samme, kan du overveje at bo midlertidigt hos venner eller familie.

Læg et budget

Din økonomi ændrer sig markant, når du går fra fuldtidsarbejde eller hjemmeboende liv til SU. Lav et budget, så du har styr på dine faste udgifter og undgår økonomisk stress.

Søg om boligsikring

Som studerende med lav indkomst kan du ofte få boligsikring, hvilket kan give dig en økonomisk lettelse. Du kan søge boligsikring via borger.dk.

Køb bøger og studieudstyr

Find din pensumliste og tjek, om bøgerne kan lånes på biblioteket eller købes brugt. Mange studerende sælger deres gamle bøger i Meta-grupper eller på DBA.

Bestil studiekort

Dit studiekort giver adgang til studierabatter på transport, software, caféer og meget mere. Du kan ofte bestille det via din uddannelsesinstitutions hjemmeside.

Meld dig ind i en A-kasse

En A-kasse kan sikre dig økonomisk støtte, når du er færdig med dit studie. Mange A-kasser tilbyder gratis medlemskab for studerende, hvis du melder dig ind i god tid.

5 Gode Råd til Studiestart

1. Orienter dig om dit studie

Læs studieordningen, så du ved, hvad der forventes af dig. Undersøg, hvordan dit studies ECTS-point fungerer, hvilke fag du skal tage, og hvordan undervisningen er struktureret.

2. Lær at studere effektivt

At læse på en videregående uddannelse kræver en anden tilgang end gymnasiet. Lær gode studieteknikker, såsom:

3. Planlæg din nye hverdag

En ny hverdag kræver struktur. Overvej:

  • Hvornår du vil læse og forberede dig.
  • Hvordan du vil balancere studie, fritid og eventuelt studiejob.
  • Hvordan du vil håndtere din økonomi.

4. Søg bolig i god tid

Studieboliger er ofte eftertragtede, så det er en god idé at være tidligt ude. Meta, boligportaler og netværk til at finde en bolig. Se også ledige studieboliger hos os.

5. Vær åben og social

De første uger er afgørende for at skabe et netværk. Snak med mange forskellige mennesker, deltag i sociale arrangementer, og vær imødekommende over for nye bekendtskaber.

Ofte Stillede Spørgsmål

Hvornår er der studiestart?

Det varierer fra uddannelse til uddannelse. De fleste starter i august/september, mens nogle uddannelser også har opstart i januar/februar.

Hvad er introuge, og skal jeg deltage?

Introugen består af sociale og faglige aktiviteter, der hjælper dig med at lære dine medstuderende at kende. Det er frivilligt, men en god idé at deltage for at opbygge dit netværk.

Skal jeg have et studiejob?

Et studiejob kan supplere din SU og give dig relevant erfaring. Overvej hvor mange timer du realistisk kan arbejde uden at gå på kompromis med dit studie.

Skal jeg tage et studielån?

Et SU-lån kan give økonomisk luft, men husk, at det skal betales tilbage efter studiet. Overvej alternativer som et studiejob, før du tager et lån.

Hvad gør jeg, hvis jeg er nervøs for studiestart?

Det er helt normalt at være nervøs. Husk, at de fleste andre også føler sig usikre i starten. Deltag i introaktiviteter, vær åben over for nye mennesker, og tag én dag ad gangen.

En god studiestart

En god studiestart handler om forberedelse, struktur og sociale relationer. Få styr på bolig, økonomi og studieudstyr i god tid, så du kan fokusere på at lære, udvikle dig og nyde din studietid.

Held og lykke med din studiestart – du har en spændende tid foran dig!

Det siger andre beboere!

"Det er et fedt sted at bo! Lejligheden er superfin og meget velholdt – perfekt for en på SU. Jeg synes, man får rigtigt meget for sine penge."
– Mikkel, læser til kok på UCH.
"Jeg elsker at bo i Birkehøj. Her er stille og roligt, og det er tæt på min skole."
– Andreas, læser på UCH.
"Bisgården er et fedt sted tæt på Talent Akademiet. Her er alt, hvad jeg skal bruge. Jeg møder mange andre unge fra skolen her, og jeg er tæt på skøn både by og natur og kan cykle til det hele"
- Emil, læser på Dansk Talent Akademi.
Lorem ipsum

 

Holstebro 
Nørregade 57 
7500 Holstebro 
97 424 844 
CVR: 26846218 

 

Struer 
Ådalen 13 
7600 Struer  
97 424 844 
CVR: 26846218

Compare listings

Compare